Descripción
Yarak està format per quatre percussionistes, Enric Pérez, Joan Casals, Borja Camí i Martí l'Humà i un equip de dues ballarines, Júlia Volpe i Perrine Camus. Cada un dels membres portem una llarga trajectòria en els camps de la percussió i la dansa, cada un a la seva manera... A més, comptem amb la inestimable col·laboració de'n , que fa de fotògraf i cedeix drets i copirraits, i col·labora logísticament (carregant tambors també) com un... un bon samarità. Ja se sap que Sant Martí va ser aquell cavaller que va tallar la meitat de la seva capa per què es cobrís del fred un home pobre. El nostre Martí (Bou), doncs, ens fa les fotos i videos, a part d'aportar logística i bona voluntat. De fet, l'slide que veieu en pantalla és de fotos seves. El vídeo és fet per ell i l'Oriol Puigdellívol.
Al llarg d'aquest primer any que hem assaborit com a grup, hem tingut el privilegi de fer quatre concerts (un al festival de Belles Arts de la UB, un parell en en col·laboració amb el col·lectiu La Makabra i un a la Setmana Jove de Moià) amb l'anterior equip de ballarines (integrat per la Júlia, la Neus Llop i la Quirai Tikas) i de gravar una maqueta a l'estudi Okonkolo de'n amb la inestimable col·laboració de la , els temes de la qual us podeu descarregar en aquesta mateixa plana web. El nostre sincer agraïment als dos per la seva col·laboració. Després d'aquesta primera etapa d'iniciació, ha començat un procés de maduració que esperem que culmini en un estiu de concerts. Comptant ara amb la darrera incorporació, la Perrine, estem configurant un espectacle els primers tastets del qual ja van començar a ser gaudits pel públic del Ribermúsica 2007, com una introducció de percussió Índia i una nova dansa, el Sounoun.
Membres del grup:
: De jovenet, encara que sense estudis reglats, ja intuia una passió per la música. A l'inici va ser la guitarra, però a la primera banda que tocà va ser com a baixista tot interpretant música Hard-core, amb els Sistem Puppets. Després va continuar tocant el baix amb Las Ranas on es mesclava el funky i el reggae en plè boom del mestisatge de Barcelona. En aquelles èpoques, com que tenia ansietat de repicar ritmes a la taula de l'institut, va aconseguir el seu primer djembe i el seu primer meste d'iniciació: en Jaume. Val a dir que aquells inicis en la percussió africana els van compartir amb en Joan i l'Enric en una unió anomenada Batego, ambdós actuals integrants de Yarak. Els següents mestres de percussió van ser en Lluís Molas, i en Souleymane Camara, però sempre en períodes esporàdics. Durant un parell d'anys va ser en Borja qui va exercir d'humil mestre amb un grup de joves molt macos que s'iniciaven en la percussió africana. Era llavors quan la Las Ranas es va convertir en per experimentar un sò més psicodèlic amb base al rock. Abans d'això, també havia col·laborat com a percussionista amb Reliever, un grup d'adolescents enamorats del reggae i de l'ska que feien hits i un munt de concerts de barri. Actualment continua enamorat de la música, i en especial del sentiment de la música negra: el soul, el blues, la percussió... Està tocant en les següents bandes: Yarak, Ketenge (precussió africana), (rock pop) i Le Quintet de Quartet (jazz manouche)
: de naixement enamorat per la magia de la música i el ritme dels ocells, més tard va descobrir que els humans també hi podien participar en certa manera... El djembe, Africa West, també ens poden fer volar. Agradables hores i anys de dedicació amb serietat i respecte ho confirmen!
: ho va intentar de petit. Començà amb el piano als 5 anys... però l'escola on anava es va haver d'inventar el Preliminar C per no dir-li al pobre xicot que havia suspès el curs. No es desanimà i continuà lluitant amb melòdiques, tam-tams i d'altres éssers inexpugnables... finalment decidí que era millor fer de pagès i avui viu tot tranquil envoltat de tomaqueres. No obstant ha trobat en la percussió africana un forat on fer arrels al món de la música.
: Primers contactes dansaires des de ben petita amb el Jazz, el teatre, la dansa moderna. Sempre implicada en la consciència corporal i practicant diferents tipus de danses, yogues i altres disciplines que ajuden a crèixer i a sentir-se millor amb una mateixa.
La primera dansa que vaig tenir la oportunitat d'aprofundir va ser la dansa Oriental... Dansa que expressa la femenitat a la màxima potència, però amb gran subtilesa. Recomenable per experimentar quina és l'essència de tota dona i per reafirmar la nostra conexió amb la Terra.
Samba, dansa africana (Nicole Sidone, Vero), dansa contemporania, jazz, capoeira angola, dansa afrocubana, dansa afroperuana... Gràcies a totes per donar-me eines per crear una dansa orgànica i natural que neix del cor i va directe el cor... perquè la dansa no és només el moviment del cos, és l'expressió de l'esperit!
Gràcies a La Tribu Amaru per ser els meus companys en el camí de l'art durant el viatge per Perú i Equador. Amb ells/es vaig ballar a ritme de tambors per carrers i places dels pobles, per expandir l'alegria de viure. Gràcies a Antares Washuma per recordar-nos amb les seves músiques folklóriques i fusionades, ritmes i cants ancestrals.
Gràcies a tots/es per existir.
:Va estudiar música des de xicarró per tradició familiar. Als tretze o catorze anys va comprar la seva primera darbuka i des d'aleshores no ha parat amb la percussió, al principi tocant a les hores lliures amb la coral, després amb el cajón de sa germana, els bongos i les congas al Taller amb en Vicenç Soler, i un anyet a la Índia amb . Ha col·laborat com a múltiple percussionista amb artistes de tot tipus com Quico Palomar, Alejandro Pérez, , Ketengue, Tutufometumba, i l'orquestra de l'IES Castelló d'Empúries.
Opiniones de Yarak