mariners de riera

0 valoraciones
Provincia

Barcelona

Actúa en

Barcelona , Lleida

Tipos de evento: Conciertos , Fiesta mayor

catalanas

Descripción: El grup matadeperenc d' havaneres Mariners de Riera va iniciar els seus assaigs el mes d'Octubre del 1982, al reunir-se un grup d’afeccionats al cant, de l’Agrupació Coral de Matadepera, i alguns d’ells particularment ...

Precio: Consultar €

Publicado el 27/08/2008 17:50:21 | 4673 visitas

Descripción

El grup matadeperenc d'havaneres Mariners de Riera va iniciar els seus assaigs el mes d'Octubre del 1982, al reunir-se un grup d’afeccionats al cant, de l’Agrupació Coral de Matadepera, i alguns d’ells particularment amants de les havaneres que havien conegut i viscut a les llargues vetllades d’hivern a les tavernes de Calella de Palafrugell.
Mariners de Riera vol ser molt fidel a l’estil dels vells tercets que van preservar l’havanera com a cant de taverna a la primera meitat del segle XX. És per això que la instrumentació es limita a una guitarra, i que la vocació del grup és cantar bàsicament havaneres antigues – de principis de segle – vingudes de Cuba o composades per gent de la Costa Brava, sense renunciar a interpretar algunes de les havaneres i valsets moderns més bonics i amb més sabor. Per tant, al repertori del grup – més de 80 temes - hi ha més peces en castellà que en català.
Mariners de Riera dosifica el nombre de les seves actuacions, fent una mitjana de 30 a 35 cantades a l'any. La majoria a festes majors i festivals d'arreu de Catalunya, però amb molta activitat fora del país. En aquest aspecte, el grup té molt d’interès en divulgar l’havanera lluny del seu àmbit habitual. En aquesta línia, el grup ha estat – juntament amb Port Bo - el primer del país en actuar a Cuba, i ha donat a conèixer el gènere a Madrid, Valladolid, Santander, Bilbao, Vitòria, Alacant, Mallorca, França, Itàlia, i Àustria.
El grup ha gaudit durant 7 anys de la presència com a cantaire i director musical d’en Josep Vila Casañas, actual director de l’Orfeó Català i Lieder Càmera.
Com a actuacions puntuals més remarcables, es podrien destacar les següents:
Setembre1983. Cantada a Mariapfarr, Salzburgerland, Àustria.
Maig 1985. Cantada en directe als estudis de Televisión Española a Madrid.
Novembre 1989. Tres concerts a la Plaza de Armas de la ciutat de l'Havana, Cuba, retransmesos en directe per Cubavisión, juntament amb el Grup Port Bo de Calella de Palafrugell, convidats pel Ministeri de Cultura cubà a una estada de vuit dies a Cuba.
Van ser les primeres actuacions de grups d'havaneres de la península a Cuba. Es van iniciar els contactes amb musicòlegs cubans i amb el Museo de la Música de La Habana, que han continuat amb una intensa i fructífera col·laboració per la recuperació i intercanvi de partitures antigues i d'actuacions a ambdós costats de l'Atlàntic. Fruit d'aquesta col·laboració han estat, entre d'altres, les actuacions de la soprano cubana Linda Miraval a la cantada de Calella de Palafrugell del 1990 i a la festa major de Matadepera del mateix any, i l'estrena a la península d'havaneres inèdites procedents del fons musical de l'esmentat Museu.
Juny 1990. Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell, amb assistència d'unes 35.000 persones. S'estrena l'havanera La Habana se llama Elena, amb lletra de l'ambaixador d'Espanya a Cuba, que va ser lliurada al Grup el Novembre anterior a l'Havana, amb el prec de que se la musiqués. Assisteix a la Cantada l'ambaixador D. Antonio Serrano de Haro.
Juliol 1992. Sis cantades a bord del transatlàntic Berlin, anclat al port de Barcelona com a hotel per personalitats del món de la política, l'esport i la cultura, durant els J.J.O.O. de Barcelona 1992.
Maig 1994. Concert a Bilbao, retransmès en diferit per Euskal Telebista.
Maig 1994. Cantada a Mariapfarr, Salzburgerland, Àustria.
Setembre 1994. Concert a Vitòria, juntament amb la soprano de Valladolid María Salgado, en la III Muestra de Habaneras Sebastián Iradier.
Desembre 1995. Concert a l'Hotel Palace de Madrid, al sopar de lliurament dels premis de l'Asociación de Periodistas Parlamentarios, amb l'assistència de 250 periodistes, diputats i senadors, entre ells els presidents del Govern, del Congrés dels Diputats i del Senat.
Febrer 1996. Concert al Palacio de Fernán Núñez de Madrid, com a cloenda de les jornades del I Encuentro España-Cuba, organitzat per la Fundación Españoles en el Mundo.
Juliol 1996. Concert a Mayorga de Campos (Valladolid), a la IV Trobada de Habaneras de Castilla.
Setembre 1996. Actuació a la Carpa Central de Música Tradicional, al Mercat de Música Viva de Vic.
Març 1997. Concert a les Reials Drassanes de Barcelona en el sopar ofert pel Vice-president del Govern Espanyol Sr. Rodrigo Rato a 400 participants a la Convención Anual del Banco Iberoamericano de Desarrollo (BID Barcelona'97), amb l'assistència de Caps d'Estat, Ministres d'Economia, Governadors de Bancs Emissors, el President i alguns Consellers de la Generalitat de Catalunya i l'Alcalde de Barcelona.
Juny 1997. Actuació al I Festival d'Havaneres de Canet en Roussillon, junt amb el Grup Alba i els dos grups d'havaneres de la Catalunya Nord, Les Veus de l'Estany i Els Mariners del Canigó. És el primer festival d'havaneres que se celebra fora d'Espanya i Cuba.
Juny 1997. Actuació a la Festa Nazionale dell'Amicizia - Popolari in Europa, a Scandiano, Reggio Emilia, Itàlia.
Juliol 1998. Actuació al II Festival d'Havaneres de Canet en Roussillon.
Juliol 1998. Actuació a la VI Noche de Habaneras en la Playa del Cura, a Torrevieja (Alacant).
Octubre 1998. Concert a la terrassa de l'Hotel Martinez de Cannes (França), al dinar oficial de la fira de productes audiovisuals per a televisió MIPCOM'98.
Agost 1999. Concert a la Plaza Porticada de Santander, dins el II Festival de Música Popular del Caribe Hispano Enclave de son 99.
Juliol 2000. Concert a Mayorga de Campos (Valladolid), en la VIII Trobada de Habaneras de Castilla.
Setembre 2000. Concert a la Plaza Porticada de Santander, dins el III Festival de Música Popular del Caribe Hispano Enclave de son 2000.
Juliol 2001. Actuació a la XXXV Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell
El Grup té enregistrats dos L.P. i cassettes, amb els títols Lluny dels Companys (1988) i Habaneras en La Habana (1991), i un cd i cassette amb el títol Azul Marino, Habaneras (2001), amb la col·laboració de la cantant cubana Lucrecia, el concertista de guitarra Josep Soto, la violoncel·lista russa Liudmila Kojina i la pianista cubana Sandra Fonte.
El 23 de Desembre del 1994, a l'Ajuntament de Palafrugell, tres components del Grup van constituir, juntament amb components d’altres grups d’havaneres, l'Alcalde de Palafrugell, el compositor Josep-Lluís Ortega i Monasterio i d'altres estudiosos del món de l'havanera de Girona, Barcelona, Valladolid i Lleida, la Fundació Ernest Morató, que té per objecte la recopilació, classificació i arxiu del material bibliogràfic i discogràfic procedent de fons documentals de l'Havana, Mayorga (Valladolid), Lleida, i de les aportacions de tots els grups d'havaneres del país. La Fundació compte amb un Consell Assessor constituït per personalitats de la cultura, entre els quals cal esmentar els Srs. Carles Sentís, Ricard Viladesau, Xavier Montsalvatge i Xavier Fabrés

Opiniones de Mariners de Riera

Formulario de contacto

Contacta sin compromiso con este artista

A través de unAplauso puedes ponerte en contacto con este anunciante.

Fecha del evento *

Al presionar "Contactar" estás aceptando las Condiciones Legales.