els cremats
0 valoraciones
Actúa en
Barcelona
, Tarragona
Tipos de evento:
Celebraciones
, Fiestas
catalanas
Descripción:
El grup d’havaneres Els cremats va néixer pels volts del Nadal de l’any 1995, quan el Patronat de Turisme de Palafrugell estava buscant un colla de cantaires que animessin les hores prèvies a la Cantada d’Havaneres de ...
Publicado el 03/09/2008 18:17:42 | 3840 visitas
Descripción
El grup d’havaneres Els cremats va néixer pels volts del Nadal de l’any 1995, quan el Patronat de Turisme de Palafrugell estava buscant un colla de cantaires que animessin les hores prèvies a la Cantada d’Havaneres de Calella, que se celebra el primer dissabte de juliol. Amb la col•laboració de l’Escola de Música Rita Ferrer de Palafrugell de seguida es va formar un grup de 10 joves interessats en el projecte. El grup estava format per: Jordi Grau, Jordi Rubau, Oriol Oller, Lluís Bofill, Jordi Aguiló, Pepe Cruz, Koko, Narcís Ferrer, Enric Ferrer i Ramón Ponsatí. La primera actuació de Els cremats va ser el mes de juny de l’any 1996 amb motiu de la festa de final de curs del col•legi Sant Gabriel de Torroella de Montgrí. Tanmateix la presentació oficial no va ser fins uns dies més tard a la sala d’actes de la llibreria Polèmica de Palafrugell. Pocs dies després actuaven durant les hores prèvies a la XXIX Cantada d’Havaneres de Calella. Aquell mateix estiu actuaren quasi setmanalment al restaurant Can León de Llafranc i en nombroses ocasions a l’hotel San Roc de Calella.
Un cop finalitzada la temporada estiuenca el grup es reestructurà i 6 dels 10 membres inicials decidiren continuar el projecte. Els cremats es van prendre molt seriosament el nou escenari i fets els reajustaments pertinents —canvis en la formació, adquisició d’un equip de so— començaren a assajar intensament. L’estiu de 1997 augmentaren les actuacions i començaren a sortir les primeres ofertes en cantades importants com les de Llafranc i Sa Riera. Aquell mateix any van fer la seva a primera actuació fora de Catalunya, concretament a Tarancón (Cuenca).
El projecte ja estava en marxa i el pròxim repte era enregistrar un disc, cosa que no es va fer esperar. Durant la primavera del 1998 van enregistrar «Havaneres Els cremats» a l’estudi MusicLan d’Avinyonet de Puigventós amb l’enginyer de so Jordi Soler.
La popularitat de Els cremats creixia i fruit d’això van tenir la oportunitat de participar a la Mostra de l’Havanera Catalana de Palamós i a la Cantada d’Havaneres de Begur.
L’any 2000, amb la formació reduïda a 5 elements, enregistraren el segon disc «En el barrio la Cachimba» també a l’estudi MusicLan, ara però, amb l’amic Jordi Mora com a enginyer. En aquell disc hi col•laboraren el pianista Lluís Escuadra, el percussionista Toni Gadea i l’Orquestra de Corda de l’Escola de Música de Palafrugell.
L’any 2001 el grup passà a tenir 4 membres però incorporà el percussionista Yago Delás. Els cremats van començar a actuar arreu de Catalunya de forma regular.
L’any 2002 el percussionista es va substituir per Carlos Pons (Ciutadella, Menorca) i el grup tornà a fer un salt qualitatiu important. D’aquell any cal destacar la participació en una Cantada a Amsterdam.
Finalment l’any 2003 arribà el premi al treball fet durant 8 anys. Els cremats van ser convidats a participar a l’emblemàtica Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell, en la seva XXXVII edició. Aquell mateix any van participar en un altre trobada de renom, el Festival de Habaneras a la playa de Torrevieja. El 2003 també va ser l’any del tercer disc, un enregistrament en directe a la sala de concerts Paper de Música de Capellades.
L’any 2004 Els cremats van ser convidats a participar en el Festival del Mar, dins el marc de Fòrum de les Cultures de Barcelona. Aquella actuació va comptar amb la participació, per primer cop, del conabaixista Nuno Campos (Porto, Portugal). Des d’aleshores Campos col•labora habitualment amb les principals actuacions i enregistraments de Els cremats.
Els cremats som; Narcís Ferrer, Koko, Enric Ferrer, Ramón Ponsatí i Xevi Juanals amb en Carlos Pons a la percussió i la col.laboració en concerts puntuals d’en Nuno al contrabaix.
Opiniones de Els cremats